Čas odpočinku a rozjímání aneb strava, bylinky a éterické oleje v zimě

05.01.2019

Zima představuje dobu uzavírání a uschovávání, odpočinku, rozjímání a šetření energií. Je to čas velkého jinu, kdy všechen pohyb směřuje dolů a dovnitř. Symbolem zimy v čínském pentagramu je element Vody, přináleží mu černá barva a slaná chuť. Zima podle čínského kalendáře začíná zhruba v polovině listopadu a končí začátkem února, neodpovídá tedy - stejně jako ostatní roční období - zimě v našem kalendáři. 

Z orgánů patří k elementu Vody ledviny a močový měchýř. V následujícím článku se dozvíte, jak můžete ledviny a močový měchýř podpořit právě v tomto období pomocí vhodné stravy, bylin a také éterických olejů. V článku najdete zbrusu nový recept na zimní fazolovou polévku s kořenovou zeleninou a také recept na masážní směs na podporu ledvin.

Co v zimě jíst a čeho se vzdát?

V zimě je vhodné stravu dlouho tepelně upravovat, abychom tělu dodali potřebné teplo. Jídlo by mělo být jednoduché a neobsahovat žádné extrémy. Ideální jsou polévky z kořenové zeleniny a vývary z masa. Lze více solit než v létě, protože sůl v mírné dávce posiluje ledviny. Vhodné je přidat do jídelníčku mořské řasy, ječmen, kulatozrnnou rýži, jáhly, sójovou omáčku, pečenou kořenovou zeleninu. Velmi vhodné jsou luštěniny, zejména tmavě červené a černé fazole, fazolky adzuki, ale také všechny druhy čočky. Je dobré zařadit do jídelníčku vejce, maso, černý sezam, vlašské ořechy, kustovnici a zahřívací koření jako je zázvor, skořice, muškátový oříšek, rozmarýn a hřebíček. Opět se vyplatí nezapomínat na teplé snídaně buď ve formě kaší nebo polévek. Vzdát bychom se měli všeho, co příliš zatěžuje ledviny, tj. pepř, ostré koření, káva, alkohol, cukr ve velkém množství, ochlazující strava, tj. ovoce, syrová zelenina ve větším množství a velké množství mléčných výrobků. A nyní se s vámi podělím o zbrusu nový recept na zimní fazolovou polévkou s kořenovou zeleninou. 

Recept: Zimní fazolová polévka s kořenovou zeleninou

Budeme potřebovat:

  • 1 cibuli,
  • 1 větší mrkev,
  • 1 petržel,
  • zhruba čtvrtku celeru,
  • malou červenou řepu,
  • hrst nebo dvě pohanky,
  • hrnek uvařených červených fazolí nebo fazolek adzuki,
  • koření - kardamom, kurkuma, nové koření, bobkový list,
  • kousek mořské řasy.

Celý článek si můžete přečíst v internetovém časopise Kouzlo vůní.