Lichořeřišnice. Ohnivá kráska, která léčí i chutná

05.09.2019

Lichořeřišnice je velmi častou ozdobou zahrádek. Zdobit ovšem může i váš talíř: celá rostlina je jedlá. My vás, mimo jiné, naučíme, jak si z krásné léčivky vyrobit pesto, odvar proti lupům i domácí tinkturu. Naši slavní bylináři Janča a Zentrich lichořeřišnici zároveň považují za jednu z nejtěžších zbraní v arzenálu fytoterapeutů.

Přečtěte si...

  • Jak lichořeřišnice vypadá?
  • Kdy se sbírá a co obsahuje?
  • Jaké má účinky a jak ji užívat? (členská část)
  • Jak připravit lichořeřišnicovou tinkturu, odvary pro zdravé a krásné vlasy a další recepty. (členská část)

Jak lichořeřišnice vypadá?

Lichořeřišnice větší, latinsky Tropaeolum majus, je rostlina pocházející z Jižní Ameriky. Do Evropy se dostala z Peru už v 16. století. Je to letnička s poléhavými či pnoucími lodyhami. U nás se pěstuje ze semen. Kulaté listy mají velmi dlouhý řapík, květy jsou dlouze stopkaté, ohnivě červené, oranžové i žluté. Plodem je ledvinovitá tobolka. Kvete od června až do září. Celý článek najdete v placeném seriálu Bylinky našich babiček.